Dutch Dive College

Noord Cyprus

Algemeen

Cyprus is door haar rijke cultuur, het heerlijke klimaat en de prachtige stranden voor veel vakantiegangers de ideale zon-, zee- en strandbestemming. Maar Cyprus biedt meer! Zeker Noord Cyprus, het Turkse gedeelte dat nog niet door veel toeristen wordt bezocht en daardoor rustiger en meer ongerept is.

Noord Cyprus is dan ook de ideale bestemming voor een heerlijke strand- en/of duikvakantie, gecombineerd met cultuur, natuur en verrassend lekker eten.

En dan te bedenken dat Cyprus ook nog eens één van de meest zonzekere vakantiebestemmingen van Europa is. Cyprus heeft een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en milde winters. In de zomermaanden is de zee heerlijk warm!

Noord Cyprus

Geschiedenis

De geschiedenis en cultuur van Cyprus behoren tot de oudste van de wereld. Uit archeologische vondsten blijkt dat Cyprus al meer dan 10.000 jaar wordt bewoond. Door de strategische geografische ligging van Cyprus, op het kruispunt van Europa, Azië en Afrika, was het vroeger een ontmoetingsplaats van grote wereldbeschavingen. In 10.000 jaar tijd hebben onder andere de Grieken, Feniciërs, Romeinen, Engelsen en Turken hun sporen op het eiland achtergelaten. Het rijke culturele erfgoed van Cyprus omvat honderden archeologische vindplekkenm want alle overheersers hebben hun sporen nagelaten.

Het eiland is in haar geschiedenis bestuurd geweest door verschillende volkeren uit Europa en Azië. In de 8e eeuw voor Christus was het eiland een deel van het Assyrische Rijk. Daarna kwamen de Babyloniërs, de Egyptenaren en de Perzen. In de eerste eeuw voor Christus is het eiland onder Romeins bestuur gekomen, dat later in het Byzantijnse Rijk overging. In de 12e eeuw, tijdens de derde Kruistocht, streek de Engelse koning Richard Leeuwenhart op Cyprus neer, waarna het eiland overging in handen van Guy de Lusignan, een ridder uit Poitou (Frankrijk). In 1489 kwam er een einde aan de heerschappij van de Engelsen en Fransen en namen de Venetianen het roer over. In de periode 1571 tot 1878 is het eiland bestuurd geweest door de Ottomanen, waarna de Britten het stokje weer overnamen. 

In 1960 is Cyprus uitgeroepen tot een onafhankelijke republiek in Europa, waarna er een jarenlange strijd is geweest tussen de Grieken en de Turken. Sinds 1974 is er rust gekomen en bestaat Cyprus uit twee gedeelten: een Grieks-Cypriotisch deel (aan de zuidkant) en het Turks-Cypriotisch deel (in het noorden). De grens tussen beide landen is lang gesloten geweest, maar sinds 2005 kun je zonder problemen van Noord naar Zuid en andersom reizen: de grens is open en er zijn nu onderhandelingen om in de toekomst, onder leiding van de VN, van Cyprus weer één republiek te maken.

Lees hier hoe CNN in 2019 Noord Cyprus heeft ontdekt!

Meer over Noord Cyprus

Taal
De officiële taal van Noord Cyprus is het Cypriotisch Turks. De meeste Cyprioten spreken ook Engels en op de meeste borden staat naast de Turkse naam ook de Engelse benaming, zodat je zelf gemakkelijk door Cyprus kunt navigeren.

Eten en drinken
De Cypriotische keuken kent veel invloeden uit Italië, Engeland en het Midden-Oosten. Zoals in andere Mediterrane keukens wordt het vlees of de vis vaak op een grill bereid en neemt ook de oven een belangrijke rol in bij het bereiden van gerechten. En vanwege het feit dat Cyprus een eiland is, is vis een belangrijk bestanddeel van de Cypriotische keuken. Voor de salades wordt veel gebruik gemaakt van komkommers, tomaten, pepers en verse kruiden.

Net als in Turkije zijn de meze (vergelijkbaar met tapas) het meest opwindende aan de Cypriotische keuken. Ieder Cypriotisch restaurant heeft dit wel op de kaart staan. Je kunt een keuze maken uit 5 tot meer 40 verschillende Cypriotische gerechten die op kleine bordjes worden geserveerd en gezamenlijk al een hele maaltijd kunnen vormen.



 

Tijdsverschil
Op Cyprus is het 1 uur later dan in Nederland.

Gezondheid
Voor Cyprus worden er bijzondere geen inentingen aanbevolen. Verder zijn er diverse ziekenhuizen en tandartsen op Noord Cyprus, die een uitstekende zorg bieden in geval van nood.

Geld
Op Noord Cyprus wordt betaald met de Turkse Lira. Amerikaanse dollars, Britse ponden en Euro's kunnen overal omgewisseld worden. Geldautomaten zijn volop aanwezig en accepteren vrijwel altijd Nederlandse pinpassen. Creditcards worden op veel toeristische plekken zoals hotels, restaurants en grotere winkels geaccepteerd. 

Internet
Vrijwel alle restaurants en cafés bieden hun gasten gratis wifi toegang. Koop eventueel een lokale simcard om ook zonder wifi goedkoop internet te kunnen gebruiken en te bellen via bijvoorbeeld Skype. Mobiele telefonie en mobiel internet wordt in Noord Cyprus aangeboden door Turkse providers en voor het Turkse (dus niet Europese) tarief aangeboden en afgerekend, roaming is dus duur.

Meer over Noord Cyprus

Interesse?

Heb je zin om op je vakantie in Noord Cyprus te leren duiken met hulp van Dutch Dive College? We helpen je graag bij het plannen van je vakantie. Neem gerust contact met ons op!

Contact opnemen


Interesse?

Heb je zin om op je vakantie in Noord Cyprus te leren duiken met hulp van Dutch Dive College? We helpen je graag bij het plannen van je vakantie. Neem gerust contact met ons op!

Contact opnemen

Nederland 4e Binnenvestgracht 1a
2311 NT Leiden
Nederland

info@dutchdivecollege.com
Tel: +31 6 51 307 478

MAIL ONS